/2021.10.12/: Японы эрдэмтэд анх удаа генетикийн аргаар тусгай 3D биопринтер ашиглан махны хэсгийг хиймэл аргаар өгсөжээ.
Мэргэжилтнүүд өмнө нь хэвлэх аргаар хиймэл мах бүтээхийг оролдож байжээ. Гэсэн хэдий ч тэд татсан махтай төстэй зүйлийг бүтээж чадсан ажээ.
Саяхны туршилтаар шинжээчид хамгийн үнэ цэнэтэй гантиган вагю махыг бүхэлд нь гаргаж авч чаджээ. Эрдэмтэд туршилтаа хийхдээ үхрийн үүдэл эсийг ашигласан байна. Энэ нь тэдэнд үхрийн махны гантиг шинж чанарыг бүхэл бүтэн маханд үржүүлэх боломжийг олгосон юм.
Доктор Мацусаки, уг махны куб см-ийг хэвлэхэд 3-4 долоо хоног шаардагддаг тул энэхүү бүтээн байгуулалт нь бүтээгдэхүүний эрэлтийг хангаж чадахгүй гэж үзэж байна. Ирээдүйд тэдний технологи нь махыг хурдан, их хэмжээгээр хэвлэх тусгай төхөөрөмж боловсруулахад тусална гэж эрдэмтэн тэмдэглэжээ. Одоогоор нэг грамм ийм махны үнэ 89 орчим доллар байна. Хиймэл мах үйлдвэрлэдэг компаниуд соёл иргэншил, техник технологи өргөжин тэлэхийн хирээр зах зээлд гарах төлөвтэй байна.
Хөгжүүлэгчид тэдний технологийг аль хэдийн анагаах ухаанд ашиглаж, эрхтэний хэсгийг ургуулж болохыг тэмдэглэжээ. Эрдэмтдийн хийсэн судалгааг Nippon.com вэбсайтад нийтэлжээ.
Эх сурвалж: fbm.ru