/2021.11.20/: Германы биохимичид гүзээлзгэний амт, үнэртэй хүнсний мөөг ургуулжээ.
Үүний тулд эрдэмтэд үхрийн нүдний шүүс үйлдвэрлэх хаягдал дээр мөөг ургуулжээ. Судалгааны ажлыг тодорхой бичсэн нийтлэлийг Journal of Agricultural and Food Chemistry сэтгүүлд нийтэлжээ.
Мөөг нь ургамлын биомассыг доройтуулж, түүнд агуулагдах дэгдэмхий молекулуудыг шингээж чаддаг. Ийм аргаар биохимийн үйлдвэрүүд бөөрөлзгөнө, бүйлс гэх мэт өвөрмөц үнэрийг хариуцдаг ваниллин болон бусад олон бодисыг үйлдвэрлэдэг байна.
Гиссений их сургуулийн профессор Холгер Зорноор ахлуулсан биохимичид Хятадын уламжлалт анагаах ухаанд өргөн хэрэглэгддэг Wolfiporia cocos мөөгнөөс гүзээлзгэний үнэр бүхий молекулуудыг гаргаж авах боломжтойг тогтоожээ. Үүнийг хийхийн тулд тэдгээрийг аспартик хүчил нэмсэн үхрийн нүдтэй бялуугаас бүрдэх биомасс дээр мөөгийг ургуулах хэрэгтэй. Энэ тохиолдолд Wolfiporia кокосын эсүүд нь гүзээлзгэнэ, гүзээлзгэнэ - метил антранилат, гераниол болон бусад үнэрийн үндэс болох дэгдэмхий молекулуудыг үүсгэж эхэлдэг байна.
Үүссэн мөөгний амт, үнэрийг үнэлэхийн тулд эрдэмтэд төрөл бүрийн хүнсний үнэрийг мэргэжлийн түвшинд ойлгодог арван шинжээчийг урьсан байна. Мөөгний үнэр нь гүзээлзгэнэ, гүзээлзгэнэтэй маш төстэй болохыг тэд баталж, хүний амт, үнэрлэх рецепторт хамгийн хүчтэй нөлөөлдөг дөрвөн үндсэн бодисыг тодорхойлоход тусалсан байна.
Зорн болон түүний хамтрагчид үүний ачаар гүзээлзгэний үнэрийн нийлэг аналогийг үйлдвэрлэх зардлыг бууруулж, хүмүүст илүү байгалийн, тааламжтай байх болно гэж найдаж байна. Мөөгийг ижил зорилгоор ашиглах нь гүзээлзгэний амтлагчийг олж авахад илүү тогтвортой, хялбар арга болно гэдгийг эрдэмтэд онцолж байна.
Эх сурвалж: tass.ru